3 Makanan Sunnah Untuk Masalah Penyakit Strok


Semua orang berdoa terhindar dari sebarang penyakit terutama strok. Tak boleh kita bayangkan bagaimana tubuh badan yang segar selalu tiba-tiba menjadi lumpuh sebelah kiri atau pun kanan, mulut senget, suara nak dilontar keluar dan ada yang menjadi lupa itu dan ini. Mohon dijauhkan dari kita.

3 makanan sunnah yang di amalkan Rasullullah bagi menjauhkan penyakit teruk seperti strok.

Madu




Madu (Al ‘Asal) mengandung air, glukosa, fruktosa, sukrosa, dan asam lemak. Ia juga mengandung berbagai jenis vitamin seperti;-

Vitamin B1 yang berfungsi untuk memulihkan kelumpuhan pada saraf.  
Vitamin E yang berfungsi sebagai antioksidan dan melindungi sel darah merah yang mengangkut oksigen dari rosak.

Diriwayatkan oleh Bukhari dari Aisyah r.a. katanya Nabi s.a.w. amat gemar makanan manis-manis dan madu. Rasulullah telah bersabda
“Barang siapa yang menelan (minum sedikit) madu tiga kali (di waktu pagi) setiap bulan, ia tidak akan terkena penyakit teruk”

Telah berkata Imam Ibn Qaiyim. “Dan petunjuk Rasulullah s.a.w. tentang minuman ialah baginda suka meminum madu yang dicampurkan dengan air sejuk.”

Bawang Putih

Bawang putih bersifat panas dan kering. Dapat memberikan kehangatan tingkat tinggi. Mengandung minyak atsiri yang berfungsi untuk menurunkan kadar lemak dalam darah baik kolesterol maupun trigliserida dan mencegah artherosclerosis.


Rasulullah telah bersabda
“Barangsiapa hendak makan kedua benda ini (bawang merah dan bawang putih), hendaknya dimasak dengan sempurna.”

Ibnu Qaiyim menyebutkan bawang putih dapat mengganggu otak dan mata, maka perlu ditambah daun rue atau dimasaknya hingga sempurna.

Jintan Hitam
Jintan hitam atau lebih dikenali sebagai Habbatussauda bersifat panas dan kering pada tingkatan ketiga. Jintan hitam dapat menstimulasi seluruh organ dan memperbaiki metabolisme badan. 


Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda, 
“Makanlah jintan hitam, karena ia mengandung obat dari segala jenis penyakit kecuali kematian.”

Minyak zaitun

Minyak zaitun yang terbaik adalah yang berasal dari perahan dingin (Cold Press Oil) pada perahan pertama (Extra Virgin).
Minyak zaitun kaya dengan kandungan 
Omega 9 yang dikenal mampu menurunkan LDL dan menaikkan kadar HDL
Vitamin E sebagai antioksidan dan melindungi sel darah merah yang mengangkut oksigen dari rosak. 
Vitamin D yang berfungsi untuk mencegah kelumpuhan tulang. 

Ketika manusia telah mencapai umur 63 tahun maka telah sampai pada 10% terakhir dari DNA yang ada dan setelah itu manusia menjadi tua.. Minyak zaitun dapat digunakan untuk menjaga 10% terakhir dari kromosom ini. Minyak zaitun telah terbukti mampu menjaga unsur DNA tidak terkikis dari rantai ujungnya dan menjaga agar tidak terjadi jarak yang menyebabkan loncatan atau perubahan menjadi sel kanser.


Moga bermanfaat
Shidah Abdullah

0 Comments

Komen anda amat saya hargai.

Follow Me On Instagram